Ambulant miljøterapi.
Presentør
Grethe Torvin |
Abstract
Tidligere prosjekt "Ambulant miljøterapi" (AMT) i avdeling for barne- og ungdomspsykiatri, ble fra 01.04.99 videreført som et fast tilbud til barn og ungdom mellom 6 og 18 år.
AMT fortsetter som et intensivt korttidstilbud (innskrivningstid ca. 6 mnd.) med fokus på atferds-, nettverks- og systemendringer. Innsøkning skjer via BUP-klinikkene i Oslo. AMT hentes inn til konkrete og avgrensede oppdrag i endringsprosjektet rundt barnet/ungdommen og dens nettverk. Innsatsarena kan være hjem/barnevernsinstitusjon, skole, fritidsarena o.a. Aktuelle oppdrag kan være målrettet miljøterapeutisk behandling, utredning, opplæring, rådgivning, veiledning og ansvarsgruppedeltakelse.
AMTs mål er å bidra til at det totale tilbudet fra ulike instanser settes sammen slik at barnet/ungdommen får et helhetlig, skreddersydd endringsfremmende tilbud bestående av effektive omsorgs- og behandlingselementer.
Utgangspunktet for AMTs anvendelse av målrettet miljøterapeutisk behandling er en forståelse av barnet/ungdommen som en integrert del av sitt naturlige nettverk, der vedkommende påvirkes og utvikles i et gjensidig samspill med sine omgivelser. AMT tilbyr hjelp til aktiv trening i sosiale ferdigheter, og trening av ferdigheter under normale betingelser - så langt det lar seg gjennom føre - er sentralt i miljøterapien.
Kompetanseoverføring til foresatte, nettverk og profesjonelle hjelpere inngår som et ledd i selve behandlingssamarbeidet eller som en del av overføringsarbeidet. Når ressurspersoner og 1.linjeinstanser kan videreføre arbeidet lokalt, skal bistand fra AMT trappes ned så raskt som mulig.
AMT benytter seg av teoritilfang fra ulike områder som; sosial læringsteori, anvendt atferdsanalyse, systemteori/familieterapeutiske prinsipper, utviklingspsykologi, kognitiv psykologi og nettverksteori.
Ansatte ved AMT består av spesialpsykolog, psykolog, sosionom, barnevernspedagoger og vernepleiere.