Spiseforstyrrelser hos personer med utviklingshemning; prevalens og behandlingsstrategier.
7. mai 200610:00-13:00
Veslefjellhall 2 og 3
Presentør
Jens Erik Skår |
Abstract
Forekomsten av spiserelaterte problemer hos 311 voksne med utviklingshemning på Vestlandet er undersøkt. Rapporter fra et spørreskjema utfylt av ansatte i helsevesenet dannet grunnlaget for data her presentert. Hovedfunnet er at 64.3 % viste indikasjoner på dysfunksjonell spiseatferd. De fem oftest rapporterte problemene var å spise for fort (27.7 %), utvelgelse av mat (25.1 %), avvisning av mat (19.9 %), overspising (18.3 %) og lite samarbeidsvilje under måltider (17.0 %). I 50 % av tilfellene var en eller flere spiseforstyrrelser til stede hver dag og spiseforstyrrelsene var av høy eller meget høy intensitet i 26.2 % av tilfellene. Sett i forhold til gjeldende diagnostiske kriterier for ulike typer spiseforstyrrelse indikerer studien at en av fire personer med utviklingshemning kan ha spiseforstyrrelse. Diagnostiske kriterier for spiseforstyrrelse og ulike problemer forbundet med dette gjennomgås.
Data fra enkelte behandlingsforløp presenters. Behandling var basert på en kombinasjon av prosedyrer med elementer av tilvenning, ekstinksjon, fading, negative forsterkning og positive forsterkning. En to års oppfølgning viste en betydelig forbedring i spiseatferd målt ved antall prompter, tid i måltidet og hvilken mat som ble konsumert.
Innlegg ved:
Jens Skår
Linda Teikari
Mette Have Sørensen
Forekomst av spiseproblemer hos psykisk utviklingshemmede
- Jens Erik Skår
Den relative effekten av positiv versus negativ forsterkning på tygging av mat hos en 9 år gammel gutt med Downs syndrom og autisme.
- Linda Teikari
- Mette Have Sørensen