Riktig regelformidling som forebyggende strategi i forhold til utfordrende atferd?
8. mai 201012:15-13:00
Storefjelltoppen 2
Presentør
Karl Kristian Indreeide |
Abstract
Presentasjon av regler er et spennende felt når det gjelder forekomst eller ikke-forekomst av alvorlig utfordrende atferd, som feks angrep på andre personer eller selvskading.
Årsaksforklaringer, begrunnelser, instrukser, beskrivelser og lover (vitenskaplige, etiske eller juridiske) kan i atferdsanalytiske terminologi, omtales som regler. Utsagn som ”Vinn og tap med samme sinn!”, ”Det er lurt å vaske hendene sine”, ”Norge er et monarki”, ”snu her!”, ”Hvis du husker å ta med deg matboksen, har du noe å spise på skolen.”, ”Gulrot er sunt”, ”Det er ikke noen vits å diskutere når du er i det humøret!” og ” Den som hedrer sin far og sin mor skal leve lenge i landet” kan alle være eksempler på regler.
En ting er imidlertid regelen selv, noe annet er formidlingen av reglen. Den verbale atferden som er selve regelformuleringen opptrer aldri i et vakuum. Regelen er alltid en del av en større kontekst, og ofte ledsaget av annen atferd (verbal og/ eller ikke-verbal) hos regelformidleren. Disse ledsagende betingelsene – enten de kan betegnes som motivasjonelle operasjoner, diskriminative hendelser eller annet, synes å være avgjørende for om regelen følges eller ikke, og til og med for om regelpresentasjonen etterfølges av utfordrende atferd hos den som regelen blir formidlet til.
Hvordan regler formidles, hvilke regler som formidles, når regler formidles, hvor regler formidles, om regler formidles, og hvem som formidler regler kan se ut til å være avgjørende for om episoder med utfordrende atferd, feks aggressiv eller voldelig atferd, finner sted eller ikke. Hvordan kan egenskaper ved regler, regelformidling og kontekst virke eskalerende eller forebyggende på disse formene for ofte høyst uønsket atferd?
Ambisjonen for foredraget er å skarpstille noen av disse problemstillingene, og komme med eksempler på hva slags former for regelformidling som i forskjellige sammenhenger synes å virke forebyggende på utfordrende atferd, og hvordan dette kanskje kan forklares. Med andre ord: Hvilke regler for regelformidling ser det ut til å være fornuftig å følge dersom en ønsker å forebygge utfordrende atferd?