«Hjelp meg å bli forstått og sette ord på det jeg vil»
Etablering av en «snakkepad» for å fremme og utvikle kommunikasjonsferdigheter
6. mai 201717:15-18:00
Storefjellhall 1
Presentør
Ragnhild Øines Frøseth | Bodø kommune |
Abstract
For barn og voksne uten et funksjonelt talespråk finnes det ulike alternative kommunikasjonssystemer. PECS er en metode som ofte blir brukt for å etablere et alternativ kommunikasjonssystem med bilder, symboler eller ordbilder. I tillegg finnes det både applikasjoner og andre teknologiske varianter.
Casepresentasjonen omhandler en jente på 14 år uten funksjonelt talespråk med diagnosene Autisme, ADHD, epilepsi og utviklingshemming. I perioder viser jenta stor grad av frustrasjon og utfordrende atferd, hvor det har vært bemannet med 2:1 på skolen og 3:1 på avlastningen.
Da jenta var 10 år ble PECS etablert. Til tross for at PECS var godt etablert viser ikke jenta interesse for å kommunisere slik hun tidligere gjorde. Det ble behov for å videreutvikle kommunikasjonssystemet og jenta fikk en Ipad med appen Widgit og som vi kalte «snakkepad». Her trykker hun på et bilde når hun vil kommuniser. Det å trykke på et bilde gikk mye raskere enn å levere et bilde, i tillegg så en reduksjon i problematferd, og bemanningen ble redusert til 1:1 i mange situasjoner.
I casepresentasjonen vil erfaringer og utfordringer med å etablere «snakkepad’n» bli gjennomgått. Bilder og video vil illustrere arbeidet.